(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Стаття досліджує засади використання концептів корпусної лінгвістики у процесі вивчення американської діалектної англійської мови. Розглянуто витоки появи корпусної лінгвістики американсько-діалектної англійської мови, досліджено корпусні напрацювання У. Френсіса та Г. Кучери (Brown Corpus, 1964). Визначається поняття «корпусної лінгвістики» та описано деякі її проблемні аспекти. Означено цензи використання корпусно-лінгвістичного підходу при вивченні діалектно-граматичних особливостей американської англійської. Окреслено граматичні відмінності між англійською мовою для Британії та англійською мовою для США. Означено термін «розмовна англійська» та визначено, як остання діалектизувалась в США. Розрізнено амекриканську діалектну та американську базову (Course Book English) варіанти англійської мови. Акцентовано увагу на порівняльно-правових напрацюваннях щодо корпусної лінгвістики британської та американської англійської мов (Браунівський та Ланкастерський корпуси). Згадано про дискографічні дослідження розмовної американської англійської (діалектичної) : Lancaster/IBM SEC та Corpus of Spoken American English). Окреслено особливості використання Інтернаціонального корпусу англійської мови (International Corpus of English), що вивчає британський та американський варіанти англійської мови у філолого-методологічній єдності. Означено процеси розширення мовного корпусу американської англійської мови у період 1990 р. – сьогодення (крізь призму статистики від The Bank of English). Означено основні методичні розробки щодо систематизації корпусу американської англійської мови з точки зору теорії корпусної лінгвістики : програмне корпусне забезпечення; проблемно-параметричні галузеві відбори; текстова транскрипція; пошуково-системна робота; дескрипційне кодування «збережених» діалектних слів та словотворень.