(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті розглянуто особливості методики вивчення іменника як частини мови шляхом інтеграції сучасного художнього тексту в освітній процес. Акцентовано увагу на значенні художнього слова у формуванні мовної компетентності учнів, підкреслюючи важливість живого лінгвістичного матеріалу для кращого засвоєння граматичних норм. Проаналізовано основні підходи до організації уроків української мови з використанням уривків із сучасної літератури, що стимулюють мовленнєву активність, критичне мислення і творчість школярів. Описано методичні прийоми, які сприяють формуванню навичок розпізнавання та правильного вживання. Окрема увага приділяється принципам добору текстів, зважаючи на вікові особливості учнів і мовленнєві завдання уроку. Продемонстровано приклади практичного застосування творів В. Лиса у навчальному процесі та доведено їхню ефективність у розвитку граматичної грамотності й емоційно-естетичного сприйняття мови. Запропоновані рекомендації можуть бути використані вчителями української мови у закладах загальної середньої освіти для оптимізації навчального процесу та підвищення мотивації учнів до вивчення граматики.