(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджується роль гумору та креативності у формуванні дискурсивної особистості телеведучого в сучасному медіадискурсі на прикладі шоу “Jimmy Kimmel Live!”. Проаналізовано, як вербальні та екстралінгвістичні засоби комунікації сприяють створенню публічного образу ведучого, його впізнаваності та ефективній взаємодії з аудиторією. На лінгвістичному рівні увага приділяється використанню гумору, каламбурів, іронії, риторичних питань, гіперболи та метафор, які формують дотепний, динамічний та впізнаваний стиль ведучого, здатний залучати увагу різних груп аудиторії та підкреслювати його індивідуальність і професіоналізм. На екстралінгвістичному рівні розглянуто роль міміки, жестів, інтонаційних акцентів, пауз та темпу мовлення у посиленні комічного ефекту, створенні багатошарової комунікаційної ситуації, підтриманні емоційного контакту з глядачами та формуванні атмосфери невимушеності. Аналіз конкретних прикладів показав, що інтеграція вербальних і невербальних стратегій дозволяє телеведучому формувати унікальний дискурсивний образ, адаптуватися до різних соціальних очікувань аудиторії, підтримувати динамічну й взаємодійну комунікацію, а також підкреслювати власну креативність та оригінальний стиль. Результати дослідження підкреслюють значення комплексного підходу до вивчення медіадискурсу та демонструють, що гумор і креативність є ключовими чинниками ефективної публічної комунікації. Подальші дослідження можуть зосереджуватися на впливі вербальних і невербальних засобів на сприйняття аудиторією, її емоційний відгук, формування стійкого публічного іміджу телеведучого та вивченні механізмів взаємодії між різними комунікативними кодами в медіапросторі.