(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті зроблено комплексний соціолінгвістичний аналіз механізмів цифрового астротерфінгу в українському сегменті соцмережі Telegram (на матеріалі спільноти «Поверніть чоловіка!!!»). Вивчення специфіки функціювання псевдогромадських спільнот дає змогу дослідити особливості сучасних маніпулятивних технологій, зокрема стратегії штучної поляризації суспільства та конструювання конфліктної групової ідентичности. У межах дослідження вперше актуалізовано поняття «цифровий астротерфінг» в українському соціолінгвістичному дискурсі та запропоновано авторське визначення терміна «псевдогромадська мережева спільнота». Описано роль мови у формуванні опозиції «свої-чужі». Розглянуто дискурс Telegram-каналу «Поверніть чоловіка!!!» як середовище реалізації ворожих наративів, замаскованих під громадянську активність. Увагу зосереджено на виявленні та класифікації лексичних маркерів штучности комунікації. Досліджено рівні мовної інтерференції (графічно-ортографійний, морфологійний, лексичний). Зокрема зафіксовано системне використання латинських гомогліфів і російських кальок, що спростовує легенду про автентичність мовця. Проаналізовано специфіку використання мови ворожнечі та засобів синтаксису в контексті сугестії для блокування критичного сприйняття інформації. Проаналізовано еволюцію комунікативної стратегії спільноти, зокрема трансформацію мовної поведінки від використання експресивів (імітації відчаю) до директивів (закликів до насилля). У статті окреслено механізми соціальної інженерії, спрямовані на дегуманізацію представників державних структур та легітимізацію насильства. Доведено, що досліджуваний ресурс є інструментом ворожого впливу, метою якого є дестабілізація українського суспільства. Результати дослідження можуть бути використані в подальшому спостереженні за інформаційним простором, розробці алгоритмів ідентифікації псевдогромадських мережевих спільнот, а також для протидії ворожій пропаганді.