(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проаналізовано повість Олени Захарченко, адресовану дітям середнього шкільного віку, яка має ознаки казково-реалістичної, історичної, пригодницької та фантастичної прози. Дослідниця визначає простір пам’яті (місце, час, події, персонажі) як найважливіший чинник у творенні сюжету, де переплетено минуле й сучасне через спогади, легенди, перекази та реальні події, поєднуються різні часопросторові пласти. Автор доводить, що повість Олени Захарченко є матеріальним втіленням комунікативної пам’яті, яка єднає спільноту за місцем проживання та формує її національну ідентичність.