(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Мета статті потрiйна: розглянути (1) компонентну структуру лексичного значення чорного кольору, включаючи її етимологію та динамічну семантику; (2) сполучуваність чорного кольору з назвами певних днів тижня та (3) розвиток лексеми чорний колір у метамерізм в англійській мові. Згідно нашої гіпотези оригінальна назва чорного кольору зазнає динамічних семантичних змін у результаті яких породжуються полярні компоненти. В даний час зазначена назва поєднує два типи полярних компонентів у його лексичному значенні, а декодування відповідного компоненту залежить від фонового знання адресату та типу дискурсу - в нашому випадку - економіки.