(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті висвітлено важливі етапи оцінювання студентів-чужоземців технічних вишів з української мови як іноземної. Зосереджено увагу на правильно розрахованих та дотриманих часових нормах при написанні екзаменаційного контролю та оцінюванні мовної компетенції відповідно до вимог рівня C1. Скеровано погляд на чіткість і послідовність методики щодо проведення іспиту з української мови як іноземної у НУ «Львівська політехніка». Представлені зразки завдань до кожного із видів мовної компетенції та описано іспит, який складається з двох частин – письмової та усної. У письмовій частині виділені окремі блоки для перевірки різних типів мовної компетенції. Насамперед перевіряють навички аудіювання. Студентам пропонують прослухати аудіозапис або подивитися відео фрагмент. Наступний блок завдань – це лексико-граматичні тести. Тут перевіряються, зокрема, розрізнення значень паронімів, використання синонімів, вміння здійснювати синтаксичну трансформацію речень, знання граматичних форм різних частин мови, розуміння значення поширених фразеологізмів тощо. Наступний етап – «Читання». Студенти отримують текст обсягом 300-350 слів (зазвичай для читання використовують тексти з науково-популярних журналів). Далі студентам пропонують письмо, оскільки воно є одним із видів мовної діяльності, яке перевіряють у ході іспиту. Вміння письмово розкрити запропоновану тему показує цілий спектр супутніх умінь і навичок. Заключний елемент іспиту – презентація за спеціальністю. Студенти готують її заздалегідь, при цьому можуть використовувати допоміжні ресурси – створити презентацію в PowerPoint або на аналогічних платформах. У статті показано важливість продумування кожного завдання і націленості на якнайкраще висвітлення знань студента у час проведення іспиту. Описано чіткість дотримання такої системи оцінювання, яка дає можливість викладачам НУ «Львівська політехніка» отримати достовірні результати залишкових знань студентів-іноземців після закінчення вишу.