(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглянуто інноваційні комунікаційні технології, розроблені та запроваджені в Університеті Авейру, що є одним із провідних португальських науково-дослідних закладів освіти і членом Європейського консорціуму інноваційних університетів. Наукова новизна статті полягає у першій спробі в українському науковому дискурсі розглянути чотири вагомі проекти, розроблені в університеті Авейру, а саме: системи керування навчанням SAPO Campus та MOODLE, 3D інструменти для віртуальної аудиторії Second Life та проект EduPARK, реалізований на основі ігрової методології. Успішний інноваційний досвід Університету Авейру може стати добрим прикладом впровадження комп’ютерних навчальних технологій на академічному рівні для вищої школи України та сприяти популяризації концепцій так званої школи без кордонів, Відкритого університету та цифрової особистості у вітчизняній науці й освіті.