(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
Статтю присвячено дослідженню проблем, причин та принципів мовної економії, їх впливу на процеси творення слів новогрецької мови, оцінюванню та формулюванню твердження стосовно впливу користування засобами економії мовних зусиль на систему новогрецької мови на матеріалі мовних праць провідних грецьких. Актуальність проблеми зумовлена загальною тенденцією сучасних лінгвістичних досліджень до аналізу сучасного стану фонетичної, граматичної, лексичної та синтаксичної підсистем мови в сукупності всіх її складників. Розкриття сутності та виявлення закономірностей та суперечливих питань стрімкого розвитку мови взагалі, новогрецької мови зокрема, визначено необхідністю систематизації та узагальнення основних принципів економії мовних зусиль що впливає на словотворення грецької мови. Найчастіше мовна економія проявляє себе у словотворенні лексичного складу новогрецької мови використанням скорочень, усічених форм та зрощень, що визначає подальші перспективи дослідження саме системи грецької мови саме у лексикологічному аспекті.