НЕНАСИЛЬНИЦЬКА УКРАЇНІЗАЦІЯ: СУЧАСНА СВОБОДА НОСИТЬ ЖОВТО-БЛАКИТНЕ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття розкриває питання застосування фреймового аналізу до фрагментів дискурсу, які стосуються повномаштабного вторгнення російської фердерації на територію України датованого 24 лютого 2022 року. Робота розгортає особливості згадок України та українців у англомовному онлайн дискурсі, наявність яких становить підґрунтя для їх об’єднання у поняття УКРАЇНІЗАЦІЯ з подальшим його описом характеристик. Пріоритетом у роботі є 1) накопичення корпусу згадок про Україну, доступних на онлайн ресурсах англомовних видань; 2) відбір та аналіз базових схем новоутворених та раніше накопичених фреймів; 3) опис актуальних фреймів, які об’єктивуються при згадці України та українців. Елементи фреймового аналізу в межах ономасіологічного та семасіологічного підходів використовувалися для визначення базового фрейму, що слугує як конструкт інформації про конкретну подію в Україні або, яка відбувається з українцями чи поняття, асоційоване з Україною / українцями в світі загалом. Корпус фрагментів дискурсу був укладений під час аналізу дискурсу англомовних медіа; останній був погрупований за принципом того, до яких аспектів апелюють його складові. Було встановлені наступні аспекти: вираження захоплення, підтримки (вербальної та невербальної), демонстрація солідарності та слідування таким ідентичним цінностям, бачення та розуміння російської війни в Україні. У праці, запропоновано модель ненасильницької УКРАЇНІЗАЦІЇ, котра підтримує ідею, що УКРАЇНІЗАЦІЯ стає втіленням підтримки сучасних демократичних цінностей, які поділяє все демократичне суспільство.