ФОРМУВАННЯ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МОРЯКІВ ЯК ПЕРЕДУМОВА ЕФЕКТИВНОЇ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття спрямована на вивчення ресурсів, які можуть бути використані викладачем іноземної мови на заняттях у вищій школі для досягнення стандартів вищої освіти та розвитку міжкультурної компетентності як невід’ємної складової професійної освіти сучасних фахівців і передумови ефективної міжкультурної комунікації. Це підкреслює важливість розвитку поваги до інших культур, толерантності, емпатії, бажання пізнавати іноземні культури тощо. І таким чином, уможливлює формування фахівця глобального рівня, який легко адаптується до сучасних вимог суспільства у міжкультурному середовищі.Проведено теоретичний аналіз відповідної літератури та досліджено вимоги до сучасних спеціалістів щодо розвитку міжкультурної компетентності. Дослідження дає можливість стверджувати, що важливим завданням навчання міжкультурної компетенції є розвиток у студентів умінь брати участь у міжкультурному діалозі з урахуванням принципів співпраці та взаємоповаги, формуючи приналежність до власної культури.Спираючись на теорію висококонтестних та низькоконтекстних культур, автори склали порівняльну характеристику представників української, філіпінської, індійської та грецької культур, саме у такому міжнаціональному екіпажі здебільшого працюють українські морякі. Особливості культур, наведені у таблиці, дають змогу легше адаптуватись у міжкультурному середовищі та розуміти і толерантно ставитись до міжкультурних відмінностей.Стаття пропонує практичні завдання для розвитку міжкультурної компетентності на заняттях з іноземної мови у вищих навчальних закладах, зокрема морської англійської мови.