КОНЦЕПТУАЛЬНІ МЕТАФОРИ ВИРАЖЕННЯ ТРАНСГУМАНІЗМУ В ТРИЛОГІЇ ВІЛЬЯМА ГІБСОНА «КІБЕРПРОСТІР» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті автор продовжує вивчення стилістичних засобів вираження трансгуманізму у творчості американо-канадського письменника Вільяма Гібсона, одного з хедлайнерів кіберпанку. Матеріалом для дослідження є дебютна трилогія Гібсона «Кіберпростір», що зачіпає зокрема соціальні й морально-етичні проблеми високих технологій. Мета статті – вивчення тих концептуальних метафор у трилогії Гібсона, які сприяють образній актуалізації концепту ТРАНСГУМАНІЗМ. Для досягнення цієї мети автор розглядає стилістичні засоби вираження фантастичного світу та концептуальні метафори, що формуються завдяки ним, а потім аналізує, як позитивне (+), негативне (-) чи нейтральне маркування (?) цих метафор передає ставлення Гібсона до трансгуманізму в цілому. З’ясовується, що трансльований Гібсоном меседж має вельми суперечливий характер (амбівалентне чи нейтральне (9?) превалює над позитивним (7+) та негативним (5-) маркуванням): ТРАНСГУМАНІЗМ – ЦЕ НОРМА (+/?); РЕАЛЬНІСТЬ – ЦЕ НЕЩАСТЯ / СМЕРТЬ (-); ЛЮДИНА – ЦЕ МАШИНА (?/-); КІБОРГІЗАЦІЯ – ЦЕ НАСИЛЬСТВО (-); ВІРТУАЛЬНІСТЬ – ЦЕ ПРОСТІР (?); КІБЕРПРОСТІР – ЦЕ ТАЙНА (?); КІБЕРПРОСТІР – ЦЕ НАДМОЖЛИВОСТІ (+); КІБЕРПРОСТІР – ЦЕ ДРУГЕ ЖИТТЯ (+/?); ІНШИЙ СВІТ (КІБЕРПРОСТІР) – ЦЕ РАЙ (+) / ПЕКЛО (-); КІБЕРПРОСТІР – ЦЕ ЩАСТЯ (+); ХАКЕР – ЦЕ ВХІД (?); КІБЕРПРОСТІР – ЦЕ ФРОНТИР (+); ХАКЕР – ЦЕ КОВБОЙ (+); ПОСТЛЮДИНА – ЦЕ СВІДОМІСТЬ (?); БАГАТСТВО – ЦЕ ПОШУКИ БЕЗСМЕРТЯ (?); БЕЗСМЕРТЯ – ЦЕ НАПІВЖИТТЯ (-); КІБЕРПРОСТІР – ЦЕ СІТЬ/ПАВУТИНА (?). Отже, за наявності низки трансгуманістичних ознак, у трилогії також просліджуються алармістські риси, які виявляються на лексико-стилістичному рівні.