АВТОРСЬКІ ОРІЄНТИРИ ТА МЕХАНІЗМИ ВПИСУВАННЯ В НОРМАТИВНИЙ ДИСКУРС (НА МАТЕРІАЛІ ТВОРЧОСТІ КОСТЯ ГОРДІЄНКА) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У науковому дослідженні розглянуто питання авторських орієнтирів та механізмів вписування в нормативний дискурс на прикладі творчості Костя Гордієнка. У роботі актуалізовано критику і теорію літератури, що визначають логіку конструювання соцреалізму, обґрунтовують специфіку соцреалістичного міфотворення та репрезентують проблеми вітчизняного літературно-мистецького процесу 20–80-х років ХХ століття. Охарактеризовано схематичні шляхи репродукування світу в оповіданнях і повістях «про комуну», позначені наслідуванням / стилізацією політичних вимог, нав’язуваних партійною критикою. Звертається увага на те, що соцреалістичне міфотворення у прозі К. Гордієнка періоду «зрілого сталінізму» поєднувалося зі спорадичними спробами висловити затаєні почуття й переживання від подій в українському селі періоду розкуркулення й колективізації. Визначено особливості авторського моделювання подій другої світової війни в малих епічних жанрах. Зокрема з’ясовано, що в оповіданнях і нарисах не стільки відображено події війни, скільки подано осмислення переживань, душевних потрясінь персонажів.З’ясовано, що горизонти критичного мислення письменника резонують із актуальними проблемами української літератури та художньої творчості. Рух думки автора обертається навколо питань культури мови, її стилістичних та інтонаційних ресурсів, образної системи народного мислення тощо. Белетризована мемуаристика пов’язана зі спогадами про літературний процес 1920-х років, вплив літературного оточення на творче зростання. Попри наявність стереотипних підходів та ідеологічних алгоритмів до відображення дійсності, у творах широко представлена творча атмосфера українського літературного життя 20-х рр. ХХ ст.