НЕВЕРБАЛЬНІ ЗАСОБИ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ КОНЦЕПТУ COSY (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Статтю присвячено дослідженню невербальних засобів репрезентації концепту COSY в сучасному англійськомовному дискурсі. Визначено поняття мультимодальності тексту, рівні та складники феномену мультимодальності, досліджено невербальний інвентар мультимодальних засобів сучасного англійськомовного дискурсу затишку. За допомогою емпіричних методів (спостереження та опису) окреслено мультимодальну актуалізацію концепту COSY як метахтону дискурсу затишку. Зауважено, що сучасна семіотично ускладнена мультимодальна форма (текст), як комплексне поєднання вербальних, візуальних та інших елементів, забезпечує цілісне уявлення про затишок, інтегруючи різноманітні сенсорні модуси. Візуальний компонент присутній завжди та повністю або частково стосується вербальної частини. Механізм перемикання адресата між роллю читача та спостерігача, притаманний комунікативній моделі полікодового тексту і є характерним для інтернет-медіа. Візуальний модус охоплює використання зображень з метою підсилення вербалізованого змісту сучасного англійськомовного дискурсу затишку. Зроблено висновок про те, що до інвентаря невербальних засобів актуалізації концепту COSY належать оптичні: (EARTH TONE, BURGUNDY, CHESTNUT, GREEN, PASTEL, BLUSH PINK), що підсилюють вербальне висловлення, уточнюють чи дублюють його і є надзвичайно важливими для розуміння дискурсу затишку; тактильно-кінестетичні: (SOFA, ARMCHAIR, COMFORT, IMMERSION, SOFTNESS, APPEAL, CURVE, TEDDY FABRIC, RUG, TEXTURE, ECO-LIGHTING, ARTWORK, WOOD, VELVET). Відчуття тепла та спокою, отримані через нюхові рецептори, транслюють  ольфакторні невербальні засоби: (CINNAMON, NUTMEG, FRANKINCENSE, SANDALWOOD, OAKY SCENT, WAXY SCENT). Встановлені концепти дискурсу затишку, є актуальними для сучасної англійськомовної лінгвокультури.