СЕМІОТИЧНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ ОБРАЗУ МАТЕРІ (MOTHER) В АНГЛІЙСЬКОМОВНОМУ ВІЗУАЛЬНОМУ ПРОСТОРІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті аналізується семіотична репрезентація образу матері (Mother) в англомовному візуальному просторі з позицій когнітивно-комунікативного та культурно-семіотичного підходу. Семіотика, як міждисциплінарна парадигма, дозволяє комплексно досліджувати взаємодію вербальних, візуальних та мультимодальних знакових систем у цифровому та медійному середовищі. Взаємодія цих систем формує цілісне смислове поле, де мовний знак виконує інтегративну функцію, координуючи різні напівотичні елементи та забезпечуючи когнітивну і рецептивну активність адресата.Образ матері в англомовному медіапросторі постає багатошаровим архетипом, що поєднує позитивні та негативні характеристики, символічні та психоаналітичні конструкції. Центральним вербалізатором виступають слова mother і mom та їхні деривати, що забезпечують передачу соціальних, психологічних і культурних смислів. У медіанаративах материнська фігура репрезентується як носій фундаментальних цінностей, рольова модель, інструмент формування індивідуальної ідентичності та соціальної ієрархії.У текстах англомовного візуального простору простежується архетипізація матері через різні форми: Доброзичлива Мати, Страшна Мати, амбівалентні та трансгенераційні модифікації. Взаємодія матері та дитини репрезентується через медіа, відображаючи ранні психолого-емоційні переживання, культурні архетипи та трансмісію ціннісних установок. Семіотичний аналіз виявляє багаторівневу структуру повідомлень, що поєднує символічні, культурні та психологічні аспекти материнства, а також механізми їх репрезентації у сучасних англомовних медіа.