ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕТАФОРИ В АНГЛІЙСЬКИХ КОМПЛІМЕНТАХ: ДИСКУРСИВНИЙ АНАЛІЗ ЛІТЕРАТУРНИХ ТВОРІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті розглядається функціонування метафори в англійських компліментах у межах літературного дискурсу. Мета дослідження полягає у виявленні особливостей використання метафоричних образів у структурі компліментарних висловлювань та визначенні їх ролі у відображенні міжособистісної комунікації, емоційних станів і культурних контекстів. У роботі підкреслюється, що комплімент як мовленнєвий акт має специфічну прагматичну природу: він не лише виконує функцію позитивної оцінки чи захоплення, а й стає важливим інструментом створення художнього образу, емоційної атмосфери та авторського підтексту. Метафора у такому дискурсивному контексті виявляється багатофункціональною – вона виконує емоційно-експресивну, когнітивну, комунікативну й естетичну функції. Аналіз прикладів з творів англійських та американських авторів (В. Шекспіра, Ф. С. Фіцджеральда, Дж. Джойса, К. Чопін та ін.) демонструє, що метафоричні компліменти не тільки надають висловлюванню образності, а й дозволяють персонажам виявляти внутрішні суперечності, формулювати індивідуальні почуття та виходити на рівень універсальних філософських смислів. Важливим є й те, що у літературі метафоричні компліменти часто перетворюються на символи ширших концептів – кохання, ідеалу, прагнення до гармонії чи боротьби з власними слабкостями. Таким чином, метафора у структурі англійських компліментів є не лише мовним засобом художньої виразності, а й потужним дискурсивним інструментом, що поєднує естетику, психологію та культурну семантику.