РОЗВИТОК ЛІДЕРСЬКИХ НАВИЧОК ЗАСОБАМИ МЕДІАЦІЇ НА ЗАНЯТТЯХ З МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті ефективно висвітлено потребу у лідерських навичках у морській галузі з акцентом на міжкультурну командну роботу та діяльність у стресових ситуаціях. Ці навички безпосередньо пов’язуються з вимогами навчання морської англійської мови, зокрема Модельного курсу ІМО 3.17. Практики медіації, такі як активне слухання, емпатія, розв’язання проблем і прийняття рішень, пропонуються як засіб підвищення лідерських здібностей та ефективного вирішення конфліктів у реальних морських контекстах.Детальний опис прикладів завдань, таких як дебати, командні вправи та кейс-стаді, пропонує викладачам практичні стратегії. Вони готують студентів до реальних викликів у морській сфері, що робить підхід особливо актуальним для їхньої майбутньої професії. У дослідженні також пропонуються рубрики для оцінювання лідерських та медіаційних навичок, що має високу практичну цінність. Такі рубрики забезпечують структурований зворотний зв’язок і дають змогу студентам рефлексувати над власними досягненнями. Аналіз відмінностей між досвідченими та недосвідченими студентами підкреслює важливість підготовчих вправ: досвідчені студенти відзначили зростання впевненості та залученості, тоді як недосвідченим студентам знадобилася додаткова робота з морською термінологією та протоколами. Отримані результати свідчать, що спеціально розроблена підтримка та підготовчі завдання є критично важливими для студентів з обмеженим морським досвідом.Інтеграція технік медіації на заняттях з морської англійської мови не лише підвищує мовну компетентність студентів, а й формує в них необхідні лідерські навички, готуючи до управління багатонаціональними екіпажами та ефективного реагування на надзвичайні ситуації. Такий підхід розвиває емоційний інтелект, адаптивність і культурну чутливість, забезпечуючи всебічну підготовку студентів до лідерських ролей у морській галузі.