ТВОРЧЕ ПИСЬМО ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ SOFT SKILLS У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Сучасні вимоги до випускників вищих навчальних закладів виходять далеко за межі вузькоспеціалізованих знань, що актуалізує потребу в інноваційних підходах до іншомовної підготовки, орієнтованих на розвиток не лише мовних, а й універсальних "м'яких навичок" (soft skills). У статті розглянуто роль та потенціал авторського курсу "Творче письмо англійською мовою" як ефективного інструменту в цьому процесі, особливо в контексті міжкультурної інтеграції.На основі аналізу сучасних педагогічних та психолінгвістичних теорій досліджено теоретичні засади впровадження творчого письма. Обґрунтовано, що ця практика виходить за межі традиційного вивчення мови, виступаючи потужним засобом розвитку міжкультурної комунікативної компетенції. Показано, що через створення наративів студенти розвивають емпатію, когнітивну гнучкість та здатність до рефлексії – ядро успішної взаємодії у полікультурних командах.Проаналізовано структуру та компоненти компетентності в англомовному творчому письмі, що включають лінгвістичну, соціокультурну, дискурсивну та стратегічну складові. Визначено специфіку методичних підходів до організації навчального процесу з акцентом на процесуальних та особистісно-орієнтованих моделях навчання.Доведено доцільність системної інтеграції творчих методів письма в освітню програму, що сприяє формуванню цілісної особистості конкурентоздатного фахівця – креативного, критично мислячого професіонала, здатного до ефективної письмової комунікації на міжнародному рівні.