ВІКОВІ ТА СУСПІЛЬНІ ЧИННИКИ ВИКОРИСТАННЯ СЛЕНГОВОГО ВОКАБУЛЯРУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Стаття присвячена вивченню використання молодіжного сленгу на різних етапах розвитку індивіда. Визначено молодь як штучно створену суспільну фазу між дитинством і зрілістю та чинники її формування. Проаналізовано активність вживання сленгового вокабуляру протягом преадолесцентного, адолесцентного та постадолесцентного періодів, встановлено детермінанти зростання (зменшення) популярності вказаного мовного субкоду з позицій вікових змін та трансформацій аксіологічної системи. Преадолесцентам та постадолесцентам притаманне порівняно незначне використання сленгізмів. У першому випадку причиною є суттєвий вплив батьків і вчителів, в другому – професійна діяльність і виконання нових соціальних ролей. Натомістьадолесцентність визначено найактивнішим періодом використання сленгу як засобу спілкування. Основними чинниками цього є вплив (субкультурних) груп однолітків, прагнення до мовного експериментування, вираження вербального протесту та самоіден-тифікації на фоні дорослих членів суспільства.