ЯРОСЛАВ МЕЛЬНИК: ВОЛИНСЬКИЙ ПІДТЕКСТ В «ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ТЕКСТІ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Прозу Ярослава Мельника розглянуто у двох ракурсах: як «європейський текст» та як прояв імпліцитного «волинського підтексту». У межах загального задуму здійснено аналіз парадигмальних для творчості Я. Мельника антитоталітаристських мотивів, теми відчуженої, знівельованої особистості, розчиненої у «множинності», константні метафоричні образи-концепти – «людина лісу», «самість», «інша реальність», «близький простір – далекий простір». На основі аналізу творчості Я. Мельника-прозаїка в статті сформульовано тезу: органічне включення загальнолюдського начала у національну літературну стихію і національного українського складника у загальнолюдський контекст, у європейський літературний полілог – це дві сторони єдиного процесу.