ХУДОЖНЯ ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ В П’ЄСІ «УКРАИНСКИЕ СЦЕНЫ ИЗ 1649 ГОДА» М. КОСТОМАРОВА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Стаття присвячена дослідженню особливостей художнього осмислення подій національної історії в п’єсі «Украинские сцены из 1649 года» М. Костомарова. У ній розкрито засади становлення особистої та національної свободи, їх вплив на формування української державності. На документальному матеріалі автор характеризує доленосну епоху боротьби українського народу, змальовує особливості гетьманування Богдана Хмельницького, правдиво відтворює особливості його політичної діяльності. Митець обстоює ідею самобутності нації, право на вільний розвиток. М. Костомаров уважає, що основою для національної ідентифікації українського народу є його релігійність, несприйняття держави як форми панування одних людей над іншими, толерантність та прагнення до свободи.Твір відзначається високою достовірністю зображених автором подій і постатей, про що свідчить подальше включення матеріалу в історичну монографію «Богдан Хмельницький». Драматург інтерпретує історичні факти відповідно до ідейного змісту твору, розкриває світогляд персонажів.