ВОЄННИЙ ЩОДЕННИК ЯК «ТЕКСТ ПАМ’ЯТІ» В УМОВАХ ЕКСТРЕМАЛЬНОГО НАПРУЖЕННЯ ОСОБИСТОСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті зосереджено увагу на жанрі щоденника. Воєнний щоденник розглянуто як такий, що акумулює в собі драматизм переживання героя, своєрідний патріотичний пафос та націленість на екзистенційну проблематику. Форма відкритості, щирості в цих доробках залежить не лише від психологічного складу автора, а й значною мірою від суспільної ситуації, оскільки щоденник є документом часу, і домінантою у ньому є «історія». Хоча О. Довженко та А. Любченко в щоденниках здебільшого приділяли увагу лише актуальним подіям, проте загалом він має велике значення як «текст пам’яті», оскільки в ньому порушувалась і проблематика минулого.