ПРОБЛЕМИ СПІВВІНЕСЕНОСТІ НАУКОВОГО ТЕКСТУ І ПРОФЕСІЙНОГО ДИСКУРСУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті розглядаються загальні принципи наукового тексту і професійного дискурсу, закономірності й алгоритми передачі інформації у процесі письмової комунікації. Охарактеризовано специфічний виклад матеріалу в наукових і технічних текстах: дискурс і текст співвідносяться як процес і результат і розглядаються як явище комунікативного плану. Текст і дискурс виникають майже за одночасного вибору адресантом теми, мети, стратегії тощо, а також лінгвостилітичних засобів їх текстового відтворення.