НОРМА І ВАРІАНТ НА ЗАНЯТТЯХ З ФОНОСТИЛІСТИКИ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ НА ПРИКЛАДІ П’ЄСИ М. ТРАМБЛЕ «ЗОВИЦІ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Мета статті – проаналізувати соціальні та лінгвістичні фактори виникнення жуаля, використання фоностилістичних варіантів жуаля у п’єсі Мішеля Трамбле «Зовиці» та особливості їх передачі писемними засобами, доцільність використання цієї п’єси на заняттях з фоностилістики. Актуальність такого аналізу обумовлена необхідністю формування навичок проведення фоностилістичних досліджень у студентів та вміння систематизувати результати досліджень, об’єкт яких знаходится як в області фоностилістики, так і на перехресті лінгвістичних дисциплін. Протягом останніх десятиліть, зацікавленність лінгвістів до французької мови Квебеку та до її соціолекту, жуаля, була зумовлена ствердженням та підняттям національної самоідентифікації населення франкомовної провінції Квебеку. Оскільки однією з форм такого процесу є література, то наша мета полягає в тому, щоб показати засоби передачі фоностилістичних особливостей жуаля писемною мовою. Результати такого аналізу можуть слугувати базою для подальшого, більш детального вивчення фоностилістичної варіативності французької мови Квебеку у літературних творах, а також бути пропоновані для розгляду та вивчення під час лекційних і семінарських занять з фоностилістики