ОБРАЗНО-СМИСЛОВІ НАЙМЕНУВАННЯ БОГА В ПОЕТИЧНИХ ТЕКСТАХ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті виокремлено образно-смислові найменування БОГА в поетичній картині світу Тараса Шевченка; виділено їхні домінантні лексико-семантичні групи, синонімічні номінації, образно-смислову типологію, фразеологічні лінгвоодиниці; подано класифікацію номінативних конструкцій за стрижневим номеном-репрезентантом. У художньому масиві найменування представлені як виразники ідіолекту й індивідуального світобачення письменника. Тексти поетичного спрямування інтерпретують номінації зі збереженим релігійним змістом, але доповненим побутовим значенням певного часового періоду. Номінативні структури відображають зміну християнської моделі світу, ментальних уявлень під впливом культурно-соціального розвитку.