ФЛУКТУАЦІЙНІ ЯВИЩА В СУЧАСНИХ АНГЛОМОВНИХ ЛІНГВО-МЕНТАЛЬНИХ СТРУКТУРАХ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Стаття присвячена розгляду явищ флуктуації, що актуалізуються як на рівні конституентів (лінгво-ментальних одиниць), так і на рівні механізмів (метакогнітивних моделей). У роботі явище флуктуації детально розглядається на рівні таких англомовних концептуальних структур як морфологізовані метаконцепти та лексикалізовані концепти. Також увагу зосереджено на лінгвокогнітивному дослідженні процесів нестандартних трансформацій телескопізмів й абревіатур та їх подальшої реалізації у процесах концептуальної деривації, за дії якої утворюються похідні.Авторська теорія моделювання телескопних інновацій дає можливість дослідження рідкісних випадків деривації полікомпонентного характеру. В роботі розкривається думка про те, що принципи організації концептосистеми англійської мови перебувають у стані перманентної секвенції з умовами розвитку англомовного суспільства. Значною мірою саме дивергентність антропоцентричних процесів корелює особливості розвитку концептосистеми англійської мови, що змінюються в калейдоскопі часопросторових картин. Наведені в статті інноваційні моделі вказують, що внутрішньосистемні флуктуаційні явища абсолютно не знижують показник урівноваженості лінгво-ментального простору. Напроти, за їх допомогою відбувається перерозподіл складових у межах структури системи та досягається здатність до її реорганізації. У ролі ілюстративного матеріалу теоретичних викладок даної роботи подаються англомовні інновації.