ПОЛІТИЧНІ ВІДОНІМНІ УТВОРЕННЯ У СУЧАСНОМУ РІЗНОМОВНОМУ МЕДІЙНОМУ ДИСКУРСІ (ДО КУРСІВ «ОСНОВНА ІНОЗЕМНА МОВА» І «МІЖКУЛЬТУРНА КОМУНІКАЦІЯ») (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Статтю присвячено зіставному аналізу політичних відонімних утворень у сучасному німецько-, франко- й англомовному медійному дискурсі. Висвітлено передумови виникнення словотвірних похідних від прізвищ відомих на світовій арені державних лідерів і політичних діячів, інтенсивність процесів утворення яких зумовлено політичними, соціально-економічними і культурними процесами в Європі і США. Простежено функції політичних відонімних утворень та їхні характерні ознаки (контекстуальнозалежність, оригінальність, новизна, незвичність, стислість, експресивність, аномальність, неповторність). Німецькі, французькі й англійські політичні відонімні утворення є лакмусом соціополітичної ситуації крізь призму лінгвокультурної проекції. Вони володіють компонентом конотативного значення. Виявлено найбільш продуктивні способи творення політичних відонімних утворень сучасного німецько-, франко- й англомовного медійного дискурса. Виокремлено словотвірні форманти у вищезгаданому дискурсі.