ВПЛИВ СЕМАНТИЧНОГО ПРАЙМІНГУ НА РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАНЬ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті представлені результати експериментального дослідження, що фокусується на впливі семантичного праймінгу на респондентів. Дослідження включає маніпулювання питаннями опитування таким чином, що одна версія опитування включала праймінг тригери, а інша – не включала. Дві версії опитування були протестовані на двох групах канадців (по 50 респондентів у кожній групі). Результати підтвердили гіпотези авторів, оскільки було продемонстровано, що включення тригерів активує відповідні концепти у свідомості респондентів, і, як наслідок, респонденти включили у відповіді на відкриті запитання поняття, подібні до тих, що служили тригерами. В даному випадку, респонденти, які бачили тригери «one», «first» і «three», а також «saving on food», значно частіше казали, що вони купують продукти харчування оди або три рази на тиждень і називали продуктовий магазин «Save-On-Foods» у своїх відповідях на запитання опитування. Результати цього дослідження мають теоретичне та практичне значення, і їх слід враховувати всім дослідникам, які розробляють анкети опитування у своїх дослідницьких проектах. Виходячи з цього дослідження, можна зробити висновок, що дослідник, який розробляє анкети, повинен бути обережним і створювати таку послідовність питань, яка б мінімізувала ефект праймінгу на відповіді.