ПСИХОЛОГІЧНИЙ ВИМІР ЕТНОНАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ

Автор(и)

  • Victoriia Predko

Ключові слова:

етнонаціональна ідентичність, етнічна соціалізація, духовність, традиції, культура, ЗМІ, мова, етносамооцінка, національні почуття, трансформованість

Анотація

У статті розкрита проблематика дослідження етнонаціональної ідентичності. Визначено її як провідну консолідуючу систему, яка об’єднує українське суспільство, надає відчуття належності та тотожності з своєю спільнотою.
Розглянуті теоретичні аспекти. Виявлені основні функції етнонаціональної ідентичності, підкреслена її роль у збереженні державності та розвитку населення.
Представлено сконструйовану авторську методику «Психологічний вимір виявів етнонаціональної ідентичності» для дослідження етнонаціональної ідентичності та особливостей її виявів. Особливістю даної методики постає можливість дослідити як саме проявляється етнонаціональна ідентичність та визначити ступінь її трансформованості, тобто чи змінився рівень її прояву за останній період часу. Охарактеризовано провідні її виміри.
Наголошено на важливості формування та підтримки позитивного рівня етнонаціональної ідентичності задля збереження самобутності українського населення та ефективного етнополітичного функціонування держави.

Завантаження

Опубліковано

2019-05-21