СПЕЦИФІКА ТЕМАТИКИ ВОЄННОГО КОНТЕНТУ РЕГІОНАЛЬНОГО ОНЛАЙН-МЕДІА “INSIDER MEDIA” ПРОТЯГОМ ЛЮТОГО 2022 – ТРАВНЯ 2022 РОКУ

Автор(и)

  • Аліна Зубар

DOI:

https://doi.org/10.25264/2786-9202/1.2-41-53

Ключові слова:

Воєнна журналістика, воєнний контент, війна, регіональне онлайн-медіа

Анотація

Дослідження базується на розгляді воєнного контенту регіональних онлайн-медіа Волині “Insider Media” за період із лютого по травень 2022 року з використанням методу контент-аналізу як основного. Проаналізовано кількісні та якісні характеристики тематичної специфіки матеріа­лів на воєнну тематику. У статті пропоновано спробу ­вирішити питання особливостей матеріалів на тему війни в перші 100 днів повномасштабного вторгнення як таких, що відрізняються від подальшого воєнного контенту в наступні місяці. Визначено специфічні особливості воєнного контенту: наявність маніпулятивних практик, емоційно забарв­леної лексики. Завдяки результатам контент-аналізу та моніторингу регіональних онлайн-медіа Волині вдалося виділити специфіку тем за такими атрибутивними ознаками: змістова актуальність, хронологічна актуальність, документалізм, повторюваність тем і неповторність матеріалів, прагматизм та імперативність. У статті авторка наголошує на важливості відповідальності журналістів за матеріали, які публікують; необхідності, щоб журналісти дотримувалися етичних норм у час конфлікту в країні. 
Наукова та практична цінність результатів дослідження пов’язана з можливістю в подальшому використовувати результати аналізу під час розроблення рекомендацій для регіональних журналістів, які спеціалізуються на створенні воєнного контенту. Також висновки дослідження ­будуть корисними в подальшому розвитку обраної тематики в науко­вій сфері, зокрема у вивченні воєнного контенту ­загалом та на регіональному рівні.

Завантаження

Опубліковано

2024-02-11

Як цитувати

СПЕЦИФІКА ТЕМАТИКИ ВОЄННОГО КОНТЕНТУ РЕГІОНАЛЬНОГО ОНЛАЙН-МЕДІА “INSIDER MEDIA” ПРОТЯГОМ ЛЮТОГО 2022 – ТРАВНЯ 2022 РОКУ. (2024). Агора. Журнал соціальних наук , 1(2), 41-53. https://doi.org/10.25264/2786-9202/1.2-41-53