ЛІНҐВОСТИЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ «СМЕРТЬ» (НА МАТЕРІАЛІ ОПОВІДАНЬ ЗІ ЗБІРКИ «THE KING IN YELLOW» Р. ЧЕМБЕРСА)

Автор(и)

  • Evgenii Baiteriakov

Ключові слова:

лексико-семантичне поле, вербалізація, лінґвостилістичні засоби, химерна проза, саспенс

Анотація

У статті розглянуто проблему вербалізації лексико-семантичного поля «смерть», що входить до макрополя «жах», лінґвостилістичними засобами у химерній прозі Роберта В. Чемберса на прикладі збірки оповідань «The King In Yellow». Наголошено на важливості діахронічного підходу до дослідження тропів, висвітлено логіку та взаємозв’язок між частинами системи лінгвостилістичних засобів. Також запропоновано авторський алґоритм розбудови саспенсу на основі дослідження текстів Р.В. Чемберса – система містить п’ять константних та один ситуативний етапи. Попри те, що алгоритм було виявлено на матеріалі химерної прози одного конкретного автора, він має універсальні ознаки та може проявлятися у текстах інших жанрів.

Завантаження

Опубліковано

2019-08-01

Як цитувати

ЛІНҐВОСТИЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ «СМЕРТЬ» (НА МАТЕРІАЛІ ОПОВІДАНЬ ЗІ ЗБІРКИ «THE KING IN YELLOW» Р. ЧЕМБЕРСА). (2019). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 6(74), 129-132. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/2470