РЕЛІГІЙНО-МІФОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ ДІАЛЕКТНИХ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ

Автор(и)

  • Natalia Кіrіlkovа
  • Nadiya Polyshchuk

Ключові слова:

діалектна фразеологія, компонентний склад фразеологічних одиниць, волинські говірки

Анотація

Інтерес суспільства до витоків духовної культури та народних традицій зумовлюють необхідність дослідження фразеологічних систем ареального мовлення як невід’ємної частини загальнонародної мови. Фразеологія волинських говірок і сьогодні відзначається значною кількістю одиниць, що походять із релігійно-церковного джерела, зумовлена дохристиянськими віруваннями та обрядами, засвідчує світоглядні уявлення та орієнтири, духовне життя не лише автохтонного населення, а й інших етнічних груп, що здавна тісно контактували з українцями. Вони стали невід’ємними засобами мовного репертуару діалектоносіїв.
Народна фразеологія якнайкраще дає уявлення про самих носіїв говірок. На ґрунті місцевих традицій та у тісному зв’язку з взаємопроникненням книжного та розмовного мовлення формується культурна ідентичність та національна свідомість. В ареальній фразеології закріплюються морально-естетичні впoдобання та світоглядні орiєнтири, вaжливi як для cприйняття дiйсності, так i своєї культyри.

Завантаження

Опубліковано

2019-08-01

Номер

Розділ

МОВНІ СИСТЕМИ: ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ В ПОЛІЕТНІЧНОМУ ТА ПОЛІКУЛЬТУ

Як цитувати

РЕЛІГІЙНО-МІФОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ ДІАЛЕКТНИХ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ. (2019). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 6(74), 214-216. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/2493