ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКЗИСТЕНЦІЙНОЇ ФІЛОСОФІЇ У ЗАРУБІЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ КІНЦЯ ХХ СТОЛІТТЯ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ТВОРІВ Р. БАХА ТА П. КОЕЛЬО)

Автор(и)

  • Oksana Ozdemir

Ключові слова:

екзистенціалізм, буття, свобода вибору, категорія страху, «межова ситуація»

Анотація

Статтю присвячено висвітленню питання трансформації екзистенційної філософської проблематики в зарубіжній літературі кінця ХХ століття. Зокрема на прикладі творчості Р. Баха («Чайка Джонатан Лівінгстон», «Ілюзії») та П. Коельо («Алхімік», «Вероніка вирішує померти»).
Проаналізовано специфіку дослідження даної проблеми у вітчизняному та зарубіжному літературознавстві та з’ясовано актуальність і перспективність подальших досліджень даної царини у зв’язку із тим, що зародившись на порубіжжі ХІХ – ХХ століть екзистенційна проблематика продовжує активно пульсувати й у зарубіжній літературі вже зламу ХХ – ХХІ століть, слугуючи одним із об’єднуючих факторів літератури модернізму та постмодернізму.
Екзистенціалісти впритул ставлять питання про те, яким чином і в якій сфері людина може знайти впевненість, тобто знайти своє істинне призначення (буття) і його сенс. Це – найважливіше питання людства в усі періоди його існування, однак увага до нього посилюється у перехідні моменти, моменти змін, коли посилюється тривога за майбутнє, завтрашній день. Саме в такий перехідний період зламу ХХ – ХІХ й пишуть свої твори Р. Бах та П. Коельо, активізуючи ними дану проблематику.
У творчості Р. Баха і П. Коельо присутні яскраво виражені екзистенційні проблеми, а саме: пошук істини буття через призму власного існування, свобода вибору людини, відповідальність за свій вибір, існування Бога, «межової ситуації», смерті тощо. В кожного з них вони розкриваються по-своєму. Обидва письменники наголошують на важливості пізнання свого «Я»: Р. Бах – шляхом постійного прагнення до досконалості, П. Коельо – шляхом до реалізації мрії обидва шляхи, на їх думку, власне і є «дорогою до себе».
Відмінність поглядів обох письменників від поглядів екзистенціалістів початку ХХ ст. головним чином полягає в життєстверджуючій, оптимістичній концепції щодо місця людини, яке вона займає в світі, і як вона цей світ сприймає. Р. Бах і П. ­Коельо наполягають на тому, що життя може бути, таким яким ми бажаємо, щоб воно було.

Завантаження

Опубліковано

2022-08-09

Як цитувати

ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКЗИСТЕНЦІЙНОЇ ФІЛОСОФІЇ У ЗАРУБІЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ КІНЦЯ ХХ СТОЛІТТЯ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ТВОРІВ Р. БАХА ТА П. КОЕЛЬО). (2022). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 13(81), 54-57. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3487