КОНЦЕПТ «ГУМАНІЗМ» ЯК ВТІЛЕННЯ ГУМАНІСТИЧНИХ ІДЕЙ ЕПОХИ ВІДРОДЖЕННЯ В МОВІ ФРАНСУА РАБЛЕ

Автор(и)

  • Олена Палькевич
  • Кирил Неклеса

Ключові слова:

концепт, фрейм, гуманізм, лінгвокогнітивістика Відродження, Франсуа Рабле

Анотація

У статті досліджуються мовленнєві засоби реалізації концепту «ГУМАНІЗМ» в творчості письменника та філософа епохи Відродження Франсуа Рабле.
Концепт розглядається авторами статті як елемент з’єднання мислення та мови, як одиниця оперативної свідомості, що виступає як цілісне відображення дійсного факту, фрагменту дійсності. Концепт «ГУМАНІЗМ» подається у трьох вимірах: 1) концепт груповий, лінгвокогнітивний; 2) концепт лінгвокультурологічний з етнокультурною складовою французького бачення гуманізму; 3) художній (індивідуальний) концепт, який відображує двічі опосередковану художню картину світу за допомогою авторської мови.
В статті розробляються 3 моделі цього концепту: ідеальна схематична модель, її мовна реалізація у вигляді фрейму-­прототипу і фреймова модель вербалізації концепту «ГУМАНІЗМ» в першій частині роману Ф, Рабле «Пантагрюель».

Завантаження

Опубліковано

2023-11-11

Як цитувати

КОНЦЕПТ «ГУМАНІЗМ» ЯК ВТІЛЕННЯ ГУМАНІСТИЧНИХ ІДЕЙ ЕПОХИ ВІДРОДЖЕННЯ В МОВІ ФРАНСУА РАБЛЕ. (2023). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 18(86), 18-23. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3881