ПРО РОЛЬ ІНТЕРНЕТ-ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ІНОЗЕМНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ СТУДЕНТІВ (З ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ)

Автор(и)

  • Майя Смирнова
  • Лариса Афанас’єва

Ключові слова:

навчання як живий творчий процес, іноземна мова, інтерактивні інтернет – технології, активізація пізнавальної діяльності, інтерес до вивчення мови, переваги перед традиційними методами навчання

Анотація

У цій статті йдеться про роль сучасних інтернет-технологій у процесі навчання іноземної мови (німецької) студентів (з досвіду роботи зі студентами технічного університету). Автори акцентують увагу на тому, що іноземна мова сьогодні стає одним із найважливіших елементів сучасної вищої освіти, засобом досягнення професійних цілей. Тому особливо гостро в освіті стоїть питання використання інтерактивних методик та інформаційних технологій задля досягнення найкращих результатів навчання.
Пояснюється, що суттю застосування інтерактивних форм у навчанні іноземної мови є така організація навчального процесу, за якої практично всі студенти виявляються залученими до процесу пізнання. І важливу роль у цьому процесі виконують сучасні інтернет-технології, які дозволяють активізувати пізнавальну діяльність студента під час вивчення іноземної мови.
Докладно викладаються переваги інтерактивних навчальних програм перед традиційними методами навчання. Такі програми дозволяють тренувати різні види мовної діяльності, автоматизувати мовні та мовленнєві навички; сприяють реалізації індивідуального підходу та інтенсифікації самостійної роботи студента. Інтернет-технології допомагають формувати та підтримувати стійку мотивацію студентів до вивчення іноземної мови (німецької), підвищити інтенсивність навчального процесу, покращити контроль якості знань, розширити кругозір.
Докладно розглядаються можливості використання інтернет-ресурсів. Автори показують, що використання інтернет-­ресурсів підвищує якість навчання, дозволяє задовольняти та розвивати пізнавальні інтереси студентів, підвищує наочність навчання, даючи можливість використовувати малодоступний матеріал.
Пояснюється, що використання комп’ютерних технологій багато в чому впливає на розробку навчальних посібників, і нові можливості дозволять суттєво урізноманітнити кількість та види завдань, розширюються можливості викладача з індивідуалізації навчання та активізації пізнавальної діяльності студентів під час вивчення іноземної мови (німецької).
Помічено також, що при використанні комп’ютера матеріал краще засвоюється. Показано переваги комп’ютерного навчання, але автори пояснюють, що не можна зловживати комп’ютеризацією, що навчальна комп’ютерна технологія є доцільною, якщо вона дозволяє отримати такі результати навчання, які не можна досягти без неї. Стаття цікавить філологів, викладачів іноземної мови.

Завантаження

Опубліковано

2023-11-11

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ К

Як цитувати

ПРО РОЛЬ ІНТЕРНЕТ-ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ІНОЗЕМНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ СТУДЕНТІВ (З ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ). (2023). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 18(86), 105-111. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3900