НАТУРАЛІЗМ У ТВОРЧОСТІ МИХАЙЛА МОГИЛЯНСЬКОГО ДЛЯ СТВОРЕННЯ КАРТИН РЕАЛЬНОЇ ДІЙСНОСТІ

Автор(и)

  • Алла Колесник

Ключові слова:

натуралізм, творчість Могилянського, новели, раптова смерть

Анотація

У статті здійснено літературний аналіз творів українського письменника Михайла Могилянського з метою виявлення натуралізму. У новелі “Стріл” зображено фрагмент життя молодого чоловіка, який покохав заміжню жінку і випадково, ненавмисно застрелив її чоловіка. Визначено відтворення письменником щирих та водночас болісних взаємин героїв, трагедію нерозділеного кохання та його важкі наслідки. У новелі “З темних джерел життя” спостерігаємо натуралізм у змалюванні психологічно ­напруженого епізоду з життя адвоката Аргуліна та його загадкову смерть. Зафіксовано увагу розповідача до психологічного стану героя та подальші наслідки його стану. У новелі “Згуба” зображено фрагмент з життя молодої жінки, яка вдалася до фатального шляху в житті – торгівлі своїм тілом і коханням, її інтимний зв’язок з молодим гімназистом, але безрезультатне закінчення цих стосунків із контрастною сценою ніжних почуттів дівчини до хлопця, та ненавистю гімназиста до цієї дівчини.
Визначено, що в проаналізованих новелах відбувається перенесення всіх явищ з життя людини у художній простір, їхнє чітке й об’єктивне відтворення, але без проникнення у сутність цих явищ та без пояснення причин. При цьому письменник використав наступні прийоми натуралізму: відображення людини під впливом її фізіологічної природи у сукупності із середовищем її життя; песимізм і безвихідність життєвої ситуації, які призводять до смерті героя; документальне відтворення подій, фактографізм зображення з дотриманням об’єктивності; змалювання неприємних картин життя людини, психічних проблем персонажів.

Завантаження

Опубліковано

2024-03-19

Як цитувати

НАТУРАЛІЗМ У ТВОРЧОСТІ МИХАЙЛА МОГИЛЯНСЬКОГО ДЛЯ СТВОРЕННЯ КАРТИН РЕАЛЬНОЇ ДІЙСНОСТІ. (2024). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 20(88), 40-43. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3986