ДІАГНОСТИКА ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ
Ключові слова:
фермерські господарства, додана вартість, діагностика, конкурентна перевага, ланцюг цінностейАнотація
Для визначення резервів посилення конкурентних переваг фермерських господарств запропоновано використовувати аналітичний інструмент «ланцюг цінностей». Він дає змогу інтерпретувати виробничий потенціал як основу ланцюга цінностей, який створює додану вартість. Застосовуючи цей інструмент, встановлено, що для структурних показників доданої вартості фермерських господарств властиві перекоси, які через недосконалу галузеву структуру у великих фермерських господарствах проявляються в нівелюванні соціально важливого елемента – оплати праці – та превалюванні комерційної складової – прибутку. Засобом збільшення доданої вартості та способом покращення конкурентної переваги сімейних фермерських господарств України є процес валоризації продукції на засадах інноваційної діяльності.