ІНДИКАТОРИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
DOI:
https://doi.org/10.25264/2311-5149-2021-20(48)-59-66Ключові слова:
безпека харчування, індикатори, споживач, продовольча безпека, поведінка споживачаАнотація
Забезпечення безпеки харчування дітей є стратегічним завданням держави та потребує наукового обґрунтування шляхів, напрямів використання існуючого потенціалу його підвищення. У статті запропоновано алгоритм моніторингу ефективності управління, що передбачає послідовні етапи з урахуванням впровадження маркетингового механізму. Розробка стратегічних напрямів підвищення безпеки харчування дітей потребує моніторингу поточного стану, визначення чинників існуючої динаміки, що ускладнено відсутністю методичних підходів до оцінки ефективності управління безпекою харчування.
На основі аналізу компонентів продовольчої безпеки зазначено параметри безпеки харчування дітей, засновані на критеріях Римської декларації про всесвітню продовольчу безпеку та FAO. Запропоновано систему ключових індикаторів рівня безпеки харчування дітей, які передбачають макроекономічні та маркетингові індикатори, що характеризують рівень фізичної та фінансової доступності продовольства, якості та безпечності продуктів харчування, а також враховують поведінковий аспект. Окреслено методи збору інформації для оцінки управління безпекою харчування дітей, що передбачають отримання як вторинної, так і первинної інформації.
Як цитувати:
Коноваленко А. С. Індикатори управління безпекою харчування дітей. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка» :
науковий журнал. Острог : Вид-во НаУОА, березень 2021. № 20(48). С. 59–66.
Формул: 0; рис.: 2; табл.: 4; бібл.: 15.
Посилання:
1. Постанова Кабінету Міністрів України «Про деякі питання продовольчої безпеки» від 5 грудня 2007 року.
URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-%D0%BF (дата звернення: 15.11.2020).
Cabinet of Ministers of Ukraine (2007), “ Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine "On some issues of food
security"”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-%D0%BF (2020, november, 15).
2. Коноваленко А. С. Параметри оцінки безпеки харчування дітей. Менеджмент та маркетинг у складі
сучасної економіки, науки, освіти, практики : Щорічний збірник наукових робіт. Матеріали VІІ міжнародної
науково-практичної дистанційної конференції (м. Харків, 21 березня 2019 р.). 2019. С. 139–142.
Konovalenko, A.S. (2019). Parametry otsinky bezpeky kharchuvannia ditei. [Parameters for assessing the safety
of children's nutrition]. Menedzhment ta marketynh u skladi suchasnoi ekonomiky, nauky, osvity, praktyky: Materialy
VII mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi dystantsijnoi konferentsii. [Management and marketing as a part of modern
economy, science, education, practice: materials of the 7th international scientific-practical distance conference].
(Kharkiv, march, 21), 139-142. [In Ukrainian].
3. Global Innovation Index 2019: Creating Healthy Lives—The Future of Medical Innovation. The Global
Innovation Index. < https://www.globalinnovationindex.org/userfiles/file/reportpdf/gii-full-report-2019.pdf > (2019,
September, 15) [in English].
4. FAO Policy Brief – Food Security. < ftp.fao.org/es/ESA/policybriefs/ pb_02.pdf > (2019, September, 15) [in
English].
5. Рудавка C. І. Економічні проблеми раціонального харчування та його роль у покращенні здоров’я населення України. Вісн. Вінницького нац. мед. ун-ту. Т. 17. 2013. № 2. С. 475–481.
Rudavka, S. I. (2013). Ekonomichni problemy ratsionalnoho kharchuvannia ta yoho rol u pokrashchenni zdorovia
naselennia Ukrainy [Economic problems of rational nutrition and its role in improving the health of the population of
Ukraine]. Visnyk Vinnyts'koho natsional'noho medychnoho universytetu [Visn. Vinnytsia National Medical University],
2, 17, 475-481. [in Ukrainian]
6. Горбась І. М. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань – реальний шлях поліпшення демографічної ситуації в Україні. Український кардіологічний журнал. 2009. № 3. С. 6–11.
Horbas, I.M. (2009). Profilaktyka khronichnykh neinfektsiinykh zakhvoriuvan – realnyi shliakh polipshennia
demohrafichnoi sytuatsii v Ukraini. [Prevention of chronic non-communicable diseases is a real way to improve the
demographic situation in Ukraine]. Ukrains'kyj kardiolohichnyj zhurnal [Ukrainian Journal of Cardiology], 3, 6-11.
[in Ukrainian]
7. Харченко Н. В., Анохіна Г. А., Харченко В. В. Соціально-еволюційне та патогенетичне обґрунтування
національної піраміди харчування. Здоров’я України. 2014. № 4. С.18–20.
ISSN 2311-5149
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ГАЛУЗЯМИ ТА ПІДПРИЄМСТВАМИ
© А. С. Коноваленко
66 Наукові записки Національного університету «Острозька академія», серія «Економіка», № 20(48), березень, 2021 р.
Kharchenko, N.V., Anokhina, G.A., Kharchenko, V.V. (2014). Socio-evolutionary and pathogenetic substantiation
of the national food pyramid. Zdorov'ia Ukrainy [Health of Ukraine], no. 4, pp. 18-20 (In Ukrainian).
8. Москаленко В. Ф., Пономаренко В. М., Грузєва Т. С. Система скорочення нерівності в охороні здоров’я
населення та її прогнозна ефективність. Вісник соціальної гігієни і організації охорони здоров’я. 2004. № 2.
С. 5–10.
Moskalenko, V.F., Ponomarenko, V.M., Gruzeva, T.S. (2004). Systema skorochennia nerivnosti v okhoroni
zdorovia naselennia ta yii prohnozna efektyvnist [The system of reducing inequalities in public health and its projected
effectiveness]. Visnyk sotsial'noi hihiieny i orhanizatsii okhorony zdorov'ia [Bulletin of social hygiene and health care
organization], 2, 5-10. [In Ukrainian].
9. Проєкт Закону про продовольчу безпеку України (Верховна Рада України). Офіційний сайт Верховної
Ради України. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc34?id=&pf3511=40276&pf35401=191014 (дата
звернення: 15.09.2020).
Proekt Zakonu pro prodovolchiu bezpeku (Verkhovna Rada Ukrajiny). [The Project of the Law about food security],
< http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc34?id=&pf3511=40276&pf35401=191014 > (2020, September, 15) [in
Ukrainian].
10. Закон про державну підтримку сільського господарства в Україні 2004 (Верховна Рада України). URL:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15 (дата звернення: 15.09.2020).
Zakon pro derzhavnu pidtrimku Ukrajiny 2004 (Verkhovna Rada Ukrajiny). [Law on state support of agriculture in
Ukraine (Verkhovna Rada of Ukraine)]. < https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15 > (2020, September, 15) [in
Ukrainian].
11. Чорна Н. П. Інноваційний розвиток сфери виробництва продуктів харчування та ризики продовольчої
безпеки : монографія. Львів : Ліга-Прес, 2012.
Chorna, N. P. (2012). Innovatsijnyj rozvytok sfery vyrobnytstva produktiv kharchuvannia ta ryzyky prodovol'choi
bezpeky: monohrafiia [Innovative development of food production and food security risks: a monograph]. Lviv, LigaPress.
12. Alvarado, S. E. (2016). Neighborhood disadvantage and obesity across childhood and adolescence: Evidence
from the NLSY children and young adults cohort (1986-2010). Social Science Research. 57, 80-98.
Alvarado, S. E. (2016). Neighborhood disadvantage and obesity across childhood and adolescence: Evidence from
the NLSY children and young adults cohort (1986-2010). Social Science Research. 57, 80-98. [In English]
13. Berge, Jerica M. (2016). He Said, She Said: Examining Parental Concordance on Home Environment Factors
and Adolescent Health Behaviors and Weight Status / [et al.]. Journal of the Academy of Nutrition And Dietetics. 116,
vol. 1, 46-60.
Berge, Jerica M. (2016). He Said, She Said: Examining Parental Concordance on Home Environment Factors and
Adolescent Health Behaviors and Weight Status / [et al.]. Journal of the Academy of Nutrition And Dietetics. 116,
vol. 1, 46-60. [In English]
14. Prickett, K. C., Augustine, J. M. (2016). Maternal Education and Investments in Children’s Health. Journal of
Marriage And Family. 78, vol. 1, 7-25.
Prickett, K. C., Augustine, J. M. (2016). Maternal Education and Investments in Children’s Health. Journal of
Marriage And Family. 78, vol. 1, 7-25. [In English]
15. Коноваленко А. Управління безпекою харчування дітей. Food Industry Economics. 2020. № 12 (1). URL:
https://doi.org/10.15673/fie.v12i1.1666 (дата звернення: 15.11.2020).
Konovalenko, A. (2020). Upravlinnia bezpekoiu kharchuvannia ditei [Children nutrition safety management]. Food
Industry Economics, 12 (1). < https://doi.org/10.15673/fie.v12i1.1666 > (2020, november 15). [in Ukrainian]
Журнал ліцензовано на умовах Ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства — Некомерційна 4.0 Міжнародна
Тексти статей журналу проходять перевірку за допомогою антиплагіатора
UniCheck