ДИНАМІКА РЕЛІГІЙНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В УКРАЇНІ ЗА ОСТАННЄ ДЕСЯТИЛІТТЯ

Автор(и)

  • Едуард Опанасюк
  • Ірина Панчук

Ключові слова:

релігія, релігійна ідентичність, Церква, російсько-українська війна, православ’я, Православна церква України

Анотація

В умовах російсько-української війни збереження національно-культурної ідентичності є найважливішим завданням для Української держави. Важливим елементом національної ідентичності та інструментом для мобілізації населення є релігійна ідентичність. Аналіз змін релігійної ідентичності допомагає розкрити та проаналізувати соціокультурні трансформації в суспільстві, а також їх вплив на сприйняття та поведінку людей. Вивчення релігійної ідентичності розкриває її роль у виникненні конфліктів та можливості сприяти толерантності та міжрелігійному діалогу. Дослідженню динаміки релігійної ідентичності українців і присвячена дана стаття. Особливий акцент зроблено на православному конфесійному ландшафті та його динаміці в період з 2013 по 2023 роки. На основі аналізу тенденцій, статистичних і соціологічних даних автори статті розглядають ключові аспекти змін релігійної картини в Україні. Зосереджуючись на соціокультурних змінах у суспільстві, автори досліджують вплив цих факторів на формування релігійних переконань та практик вірян. 
Автори прийшли до висновку, що релігійна ідентичність виконує важливу роль у житті як окремих осіб, так і суспільства в цілому, впливаючи на різні аспекти соціального, культурного та політичного життя. Релігійна ідентичність відіграє важливу роль у процесах формування національної самосвідомості та консолідації українського народу, сприяє формуванню почуття спільності та об’єднання, згуртування навколо спільних цінностей та традицій. Впродовж останнього десятиліття релігійна ідентичність українців змогла відобразити широкий спектр змін та тенденцій, які відбувалися у суспільстві. Сучасний релігійний ландшафт є результатом довготривалого процесу формування, який постійно знаходиться у стані зміни під впливом різних життєвих обставин. Однак кризи, конфлікти та війни прискорюють ці зміни, стимулюючи еволюцію релігійного досвіду та віровчення.

Завантаження

Опубліковано

2024-08-13

Як цитувати

ДИНАМІКА РЕЛІГІЙНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В УКРАЇНІ ЗА ОСТАННЄ ДЕСЯТИЛІТТЯ. (2024). Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія» серія «Філософія», 26, 54-60. https://journals.oa.edu.ua/Philosophy/article/view/4122

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.