ПЕРФОРМАТИВНИЙ ВИМІР СУЧАСНОЇ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ТА ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • Максим Карповець
  • Тетяна Шелепко

Ключові слова:

перформанс, перформативність, соціальна реальність, культура, освіта, театр, драма

Анотація

Ця стаття є частиною дослідження онтології театральності та перформативності в соціокультурному вимірі, мета якої – визначити основні віхи утворення поняття перформативності в світовій культурі, а ­також прояви перформативності у творенні соціальної реальності в соціокультурному та освітньому ­просторі. Текст висвітлює зростаючий інтерес до перформативних мистецтв українськими культурними ­організаціями та дослідниками, який став значущим після початку вторгнення Росії в Україну. 
У статті порушується питання різноманітності мистецьких та соціокультурних ініціатив, що розвивають перформативні практики. Зокрема, відсутність системного підходу та глибокого розуміння понять ­перформансу та перформативності серед українських дослідників спонукає до актуалізації цієї проблеми. ­Також розглянуто походження цих термінів з лінгвістики, а їх трансформацію та вплив на культуру та ­суспільство висвітлюється через призму праць таких авторитетних філософів та теоретиків перформативності, як Джон Л. Остін, Річард Шехнер, Еріка Фішер-Ліхте.
У статті сфокусовано увагу на питання ідентичності, проблеми розуміння культурного спадку та взаємодії із світовим культурним контекстом через призму перформативних практик. Зважаючи на це, важливою є тема важливості усвідомленості власних дій і їх впливі на соціальну реальність, тому розглянуто приклади того, як перформанси впливають на глядачів і навпаки. Водночас підкреслено, що філософського підґрунтя перформативних практик уможливлює вплив на спосіб сприйняття і розуміння світу. Загалом, у статті осмислено необхідність комплексного підходу до перформативної діяльності, акцентуючи на значенні для розвитку сучасної культури та необхідності досліджень інтеграції в цей процес з боку українського суспільства.

Завантаження

Опубліковано

2024-08-13

Як цитувати

ПЕРФОРМАТИВНИЙ ВИМІР СУЧАСНОЇ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ТА ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. (2024). Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія» серія «Філософія», 26, 32-38. https://journals.oa.edu.ua/Philosophy/article/view/4118

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.