СТИЛЕТВІРНА ФУНКЦІЯ ПРИКАЗКОК І ПРИСЛІВ’ЇВ У ФІЛОСОФСЬКИХ ТРАКТАТАХ Г. СКОВОРОДИ

Автор(и)

  • Nataliia Gromova

Ключові слова:

прецедентні тексти, філософські трактати, ідіостиль, мовна особистість

Анотація

У статті досліджено стилетвірну й текстотворчу функцію прецедентних текстів у філософських трактатах Г. Сковороди. Дослідниця у роботі доводить, що філософ активно використовував зразки усної народної творчості, крилаті вислови тощо, насичуючи своє мовленні прецедентними текстами. Саме тому тексти Г. Сковороди є плідним матеріалом для дослідження прецедентних текстів. Авторка статті розкриває поняття прецедентного тексту та визначає роль прецедентних текстів у філософських творах письменника як риси його ідіостилю і їхню текстотворчу функцію.
Матеріали дослідження можуть бути використані в подальших лінгвістичних дослідженнях творчості Г. Сковороди, а також використані для викладання у вищих навчальних закладах курсів лексикології, синтаксису, комунікативної лінгвістики, лінгвістичного аналізу текстів, давньої української літератури, спецкурсів та спецсемінарів, присвячених творчості Г. Сковороди.

Завантаження

Опубліковано

2018-11-26

Як цитувати

СТИЛЕТВІРНА ФУНКЦІЯ ПРИКАЗКОК І ПРИСЛІВ’ЇВ У ФІЛОСОФСЬКИХ ТРАКТАТАХ Г. СКОВОРОДИ. (2018). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 3, 63-66. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/2053