ВИКОРИСТАННЯ ІНСТАГРАМ У МЕТОДИЦІ ВИКЛАДАННЯ АРАБСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ (НА ПРИКЛАДІ ДОБОРУ ДОДАТКОВИХ ТЕКСТІВ ДЛЯ ЧИТАННЯ)

Автор(и)

  • Юлія Заза

Ключові слова:

системно-функціональна лінгвістика, методика викладання іноземної мови, арабська мова, ситуативний контекст

Анотація

Метою викладання арабської мови у вищому навчальному закладі є підготовка філологів–арабістів, що володіють комунікативною та міжкультурною компетенцією, достатньою для того, щоб застосовувати отримані знання та навички у певному соціокультурному контексті. У статті показано, що ситуативний контекст як один із екстралінгвістичних чинників, що згідно з положеннями системно-функціональної лінгвістики, є однією із детермінант мовних знаків, має враховуватись у викладанні іноземної мови. З’ясовано, що додаткові мультимодальні матеріали соціальної мережі Інстаграм стимулюють комунікативну та міжкультурну компетенцію, сприяють більшому зацікавленню у вивченні арабської мови, студентів, адже розширюють та доповнюють тематичну сферу, створюючи ситуативний культурний контекст. Показано, що читання як частина навчального процесу вивчення арабської мови є процесом міжкультурної комунікації, в результаті якого формуються уявлення про арабський культурний та соціальний контекст, сформований національно специфічними семіотичними знаками. Сформовано принципи ­добору додаткових матеріалів, виділених із соціальних мереж, як цінне джерело мовного та позамовного коду, детермінованого поточним ситуативним контекстом. Навчальні тексти та додаткові тексти, залучені у процес викладання є культурним та соціальним контекстом вивчення арабської мови та культури. Тому важливим є врахування поточного ситуативного контексту як екстралінгвістичного чинника, що детермінує мовний код, у процес вивчення іноземної, зокрема, арабської мови. Наведено приклад використання арабських матеріалів Інстаграм у якості додаткових лексичних матеріалів в рамках навчальної програми у вищому навчальному закладі. Описано, що оптимальний формат матеріалів Інстаграм, що застосовуються у навчальному процесі, дозволяє використовувати їх в межах навчальної програми як засобів розширення педагогічної тематичної сфери арабських ситуативних контекстів.

Завантаження

Опубліковано

2024-06-27

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ К

Як цитувати

ВИКОРИСТАННЯ ІНСТАГРАМ У МЕТОДИЦІ ВИКЛАДАННЯ АРАБСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ (НА ПРИКЛАДІ ДОБОРУ ДОДАТКОВИХ ТЕКСТІВ ДЛЯ ЧИТАННЯ). (2024). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 21(89), 190-194. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/4088