ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ КОМІЧНОГО У ФРАНЦУЗЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ САТИРИЧНИХ ВИДАННЯХ (НА МАТЕРІАЛІ ГАЗЕТИ CHARLIE HEBDO І ЖУРНАЛУ «ПЕРЕЦЬ»)

Автор(и)

  • Inna Tsymbal
  • Anastasiia Rudenko

Ключові слова:

комічне, гумор, сатира, сатиричні видання, алюзія, персоніфікація

Анотація

Стаття присвячена компаративному аналізу засобів вираження комічного у французьких та українських сатиричних виданнях на прикладі газети Charlie Hebdo і журналу «Перець». Охарактеризовано види комічного, до яких відносять гумор і сатиру. Гумор допомагає долати стрес, а сатира, що має на меті висміювання пануючої політичної верхівки тощо, є ефективним рупором, який передає незадоволення народу, допомагає боротися з вадами суспільства. Кожен сатиричний журнал, як осередок такої інформаційної боротьби, має свої власні засоби для досягнення комічного, викривального ефекту, свій неповторний стиль.
На відміну від сатири журналу «Перець», сатира Charlie Hebdo пряма, майже без еківоків. Для цієї газети не існує табуйованих тем, їй притаманна відсутність норм, як моральних так і лінгвістичних, використання грубих, лайливих слів. Таким чином їдка, гостра сатира слугує для того, аби привернути увагу читачів до проблем та подій, формувати критичний образ політики та сучасних політичних діячів.
У ході дослідження були виявлені такі засоби створення комічного ефекту як алюзія, метафора, персоніфікація. За метафорою автор приховує реальні особи або явища під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями, за допомогою певних слів та словосполучень розкриває їхню сутність через схожість або контрастність. Велика кількість алюзій у журналі «Перець» свідчить про спрямованість видання на начитаного, всебічно розвиненого українського читача. Крім того, комічний ефект у двох виданнях досягається завдяки такій стилістичній фігурі як гіпербола, а також грі слів (на основі омофонів).

Завантаження

Опубліковано

2022-10-29

Як цитувати

ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ КОМІЧНОГО У ФРАНЦУЗЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ САТИРИЧНИХ ВИДАННЯХ (НА МАТЕРІАЛІ ГАЗЕТИ CHARLIE HEBDO І ЖУРНАЛУ «ПЕРЕЦЬ»). (2022). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 14(82), 75-78. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3579