ЗАСТОСУВАННЯ СЕМАНТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ В ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВІ ТА ЕКСПЕРТИЗІ ОБ’ЄКТІВ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

Автор(и)

  • Михайло Калініченко

Ключові слова:

семантичні моделі, експертиза авторського права, літературний аналіз, Latent Semantic Analysis (LSA), тематичне моделювання, Named Entity Recognition (NER)

Анотація

Стаття розглядає застосування семантичних моделей в галузях експертизи авторського права та літературного аналізу. У змісті представлено провідні типи семантичних моделей, що використовуються для аналізу текстів (LSA, NER, тематичне моделювання тем, розпізнавання іменованих сутностей та ін.). Хоча кожна модель має свої переваги та недоліки, існують істотні проблеми їхнього використанні. Втім, семантичні моделі значно впливають на галузь, дозволяючи ефективніше та точніше виявляти випадки плагіату та порушення авторських прав. Огляд, представлений у публікації, стосовно сутності та особливостей використання семантичних моделей в експертизі авторського права та літературному аналізі дозволяє зробити наступні висновки. Семантичні моделі значно поліпшують ефективність аналізу тексту. Ці моделі використовують передові технології для виявлення структурних патернів, тем та схожих елементів у текстах, а також дозволяють експертам глибше зрозуміти твори, які вони аналізують.
У галузі експертизи авторського права семантичні моделі використовуються для аналізу значних обсягів тексту та виявлення можливих порушень авторських прав. Є кілька способів вирішення можливих проблем з використанням семантичних моделей, таких як комбінування кількісного та якісного аналізу, використання декількох моделей одночасно, врахування вибіркового спотворення аналітичної інформації, вивчення ширшого контексту та додаткова перевірка результатів експертами. Кожна семантична модель має власні переваги та обмеження. Отже, не існує жодної ідеальної моделі для усіх типів аналізу. Наприклад, застосування LSA призводить до помітних труднощів з ідентифікацією плагіату у тих випадках, коли порівнювані документи дуже відрізняються за змістом і структурою, тоді як тематичне моделювання потерпає від проблеми з ідентифікацією тонких семантичних структур в художніх текстах.
У кінцевому підсумку, використання семантичних моделей у галузі експертизи авторського права та літературного аналізу має велику практичну цінність, але важливо бути усвідомленим їхніх обмежень та використовувати їх у поєднанні з іншими методами аналізу для забезпечення найбільш об'єктивних та комплексних досліджень. З розвитком технологій будуть розроблені нові та більш вдосконалені семантичні моделі, що дозволять проводити ще більш детальний аналіз текстів.

Завантаження

Опубліковано

2023-07-24

Як цитувати

ЗАСТОСУВАННЯ СЕМАНТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ В ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВІ ТА ЕКСПЕРТИЗІ ОБ’ЄКТІВ АВТОРСЬКОГО ПРАВА. (2023). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 17(85), 59-61. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3801