УРБАНОНІМІЯ МІСТА ТЕРНОПОЛЯ: СОЦІО- ТА ЕКОЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТИ (НА МАТЕРІАЛІ ПРОЦЕСІВ УПОРЯДКУВАННЯ НАЗВ У 2022 РОЦІ)

Автор(и)

  • Тетяна Вільчинська
  • Галина Бачинська
  • Оксана Вербовецька

Ключові слова:

власна назва, ономастикон, урбанонімія, годонім, вулиця, перейменування

Анотація

У статті розглянуто процеси перейменування вулиць, провулків, бульварів та парків міста Тернополя, які відбулися в 2022 році. Зміни та упорядкування назв були викликані невідповідністю онімів соціолінгвістичним та еколінгвістичним критеріям і мали на меті вилучення з сучасного урбанонімікону назв радянського або російського походження, таких, що не відповідали чинним мовним нормам або потребували стандартизації. Сучасні лінгвістичні напрями (соціо- та еколінгвістика) здійснюють аналіз порушень державною владою в топоніміконі України принципів назвотворення, сприяють унормуванню та вдосконаленню сфери назовництва тощо.
Проаналізовані перейменування стосуються чергової хвилі процесів зміни назв і відбулися на фоні російського повномасштабного вторгнення на територію України. Події початку 2022 року зумовили пришвидшення процесів дерадянізації й деросіянізації або ж їх завершення на теренах, на яких ці процеси почалися ще в кінці ХХ століття. Виявлено принципи перейменування і назви, які, передаючи комуністичні та російські реалії, не відповідали ономастичній традиції української нації. Виявлено найменування в урбаноніміконі Тернополя, які вимагали унормування у зв’язку із приведенням їх до відповідності із достовірними історичними фактами. Указано на принципи упорядкування найменувань, вироблення єдиних критеріїв в назовництві вулиць міста Тернополя. Окреслено перспективи розвитку і вказано на необхідність подальших змін в сучасному урбаноніміконі міста, виявлено найменування, які ще потребують перейменування для розвитку «здорового» українського ономастикону на засадах споконвічних традиційних принципів власнеіменної української номінації.

Завантаження

Опубліковано

2023-07-24

Номер

Розділ

ЛЕКСИЧНА ТА ГРАМАТИЧНА СИСТЕМА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ У КОМУНІКАТИВНОМУ ВИМІРІ

Як цитувати

УРБАНОНІМІЯ МІСТА ТЕРНОПОЛЯ: СОЦІО- ТА ЕКОЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТИ (НА МАТЕРІАЛІ ПРОЦЕСІВ УПОРЯДКУВАННЯ НАЗВ У 2022 РОЦІ). (2023). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 17(85), 252-256. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3853