СЕМАНТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НІМЕЦЬКИХ НОМІНАЦІЙ КІБЕРСФЕРИ (НА МАТЕРІАЛІ СУБСТАНТИВІВ ЗІ СЛОВОТВІРНИМ ЕЛЕМЕНТОМ CYBER-)

Автор(и)

  • Вікторія Котвицька
  • Валентин Лазебний

Ключові слова:

номінація кіберсфери, лексична одиниця, лексико-семантична група, семантика, словотвірний елемент Cyber-.

Анотація

У дослідженні представлено аналіз семантики німецьких іменників кіберсфери, подано семантичну характеристику німецьких субстантивів зі словотвірним елементом англійського походження Cyber-. Висвітлено дані лексикографічних джерел, що стосуються зазначеної проблематики.
Авторами статті зазначено об’єкт, предмет та сформульовано мету дослідження, окреслено перспективи.
Матеріалом дослідження слугувала суцільна вибірка іменників зі словотвірним елементом Cyber- з авторитетного тлумачного словника сучасної німецької мови Duden та найтиражованіших німецькомовних газет «Die Welt», «Die Zeit», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» та «Süddeutsche Zeitung».
В роботі репрезентовано виокремлені в ході дослідження лексико-семантичні групи, їх наповнення. Розроблена класифікація лексичних одиниць уможливила систематизацію зібраного матеріалу, дала змогу репрезентувати взаємозв’язки всередині груп.
Встановлено, що продуктивність лексико-семантичних груп не є однаковою. Виокремлені угруповання неоднорідні за кількістю слів, що до них входять (лексико-семантичні групи налічують різну кількість лексичних одиниць), проте їх можна вважати однорідними за характером відношень між ними.
З’ясовано, що не всі лексичні одиниці, які містять словотвірний елемент Cyber-, належать до термінів. Значна частина аналізованих слів не фіксується у лексикографічних джерелах, питання тлумачної параметризації, словникової кодифікації і стандартизації все ще потребують ретельного вивчення.
До перспектив дослідження належить вивчення слів, що мають інші чужомовні компоненти, які походять з різних мов, що дасть можливість виявити їхню специфіку в німецькому лексиконі, простежити за динамікою розвитку, вивчити словотвірний потенціал, мобільність, систематизувати таку лексику тощо.

Завантаження

Опубліковано

2023-11-11

Номер

Розділ

ФОНЕТИЧНА, ЛЕКСИЧНА ТА ГРАМАТИЧНА СИСТЕМИ МОВИ ТА МЕТОДИ ЇХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Як цитувати

СЕМАНТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НІМЕЦЬКИХ НОМІНАЦІЙ КІБЕРСФЕРИ (НА МАТЕРІАЛІ СУБСТАНТИВІВ ЗІ СЛОВОТВІРНИМ ЕЛЕМЕНТОМ CYBER-). (2023). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 18(86), 63-66. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3890