ВІЙНА ЯК ПЕРЕЖИВАННЯ: УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО ТА ЕСТЕТИЧНИЙ ДОСВІД В ЧАСИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

  • Катерина Шевчук

Ключові слова:

мистецтво, війна, естетика, естетичний предмет, естетичні цінності, досвід, переживання, ідентичність

Анотація

Творчість українських митців з початку повномасштабної російсько-української війни спрямована, передусім, на художньо-образне втілення першої реакції на події, які стали величезним викликом і шоком для суспільства. Їхні праці виконують важливу місію з осмислення пережитого й близького усім українцям досвіду, і, крім того, допомагають документуванню цього досвіду в художньо-образній формі. У статті буде зосереджено увагу на аналізі естетичного предмета та ролі естетичних цінностей у творчості українських митців в часи російсько-української війни, а також осмислено роль українського мистецтва у формуванні сучасної української ідентичності.
Російсько-українська війна досі триває. Українське мистецтво переживає сьогодні не найкращі часи. ­Однак, багато українських митців продовжують займатися своєю справою, – пишуть картини, вірші, музику, сценарії для театральних вистав або ж кінофільмів. Їхні праці є художньо-образним втіленням першої реакції на події війни, які стали величезним викликом і шоком для суспільства. Відтак, вони виконують важливу місію з осмислення пережитого й близького усім українцям досвіду, і, таким чином, виконують передусім терапевтичну роль, однак, крім того, допомагають документуванню і збереженню пережитого досвіду війни. 
У статті буде зосереджено увагу на аналізі естетичного предмета та ролі естетичних цінностей у творчості українських митців в часи російсько-української війни. Буде також висвітлено питання співвідношення естетичної (мистецької) перспективи та соціально-політичного дискурсу, які в умовах війни виявляють ще більш тісний зв’язок, ніж зазвичай. І зокрема, осмислено роль українського мистецтва у формуванні сучасної української ідентичності.

Завантаження

Опубліковано

– оновлено 2024-02-11

Як цитувати

ВІЙНА ЯК ПЕРЕЖИВАННЯ: УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО ТА ЕСТЕТИЧНИЙ ДОСВІД В ЧАСИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ. (2024). Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія» серія «Філософія», 25, 3-8. https://journals.oa.edu.ua/Philosophy/article/view/3950

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.