«ДВА КОЛЬОРИ» ДМИТРА ПАВЛИЧКА В АСПЕКТІ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ

Автор(и)

  • Оксана Горда

Ключові слова:

українська мова як іноземна, лінгводидактика, українська пісня як навчальний матеріал, Дмитро Павличко, пісня «Два кольори», соціокультурний потенціал

Анотація

У статті розкрито методику вивчення пісенного тексту Дмитра Павличка «Два кольори» на заняттях з української мови як іноземної (УМІ) (рівень В1).
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю та важливістю використання українських пісенних матеріалів у мовній практиці іноземних студентів і відсутністю окремого прикладного дослідження, присвяченого пісні «Два кольори», в лінгводидактичному дискурсі.
На основі аналізу праць про особливості формування лінгвокраїнознавчої компетенції іншомовців у процесі навчання УМІ, з’ясовано, що українські пісні мають великий соціокультурний потенціал, а використання їх як засобу навчання в іншомовній авдиторії посилює зацікавлення студентів темою заняття та сприяє зростанню мотивації до оволодіння мовою.
Запропоновано методичну модель вивчення пісні «Два кольори», що базується на текстоцентричному підході та включає п’ять текстів. Основним серед них є пісенний твір, призначений для слухання. Подано кілька варіантів покликань на аудіофайли пісні у виконанні співаків різних поколінь. Аудіоматеріал доповнюють чотири додаткові (невеликі за обсягом) тексти, рекомендовані для читання та спрямовані на розуміння змісту пісні й пізнання особливостей її створення та популярності. Ці тексти також знайомлять іншомовну авдиторію із постатями авторів пісні – поета Дмитра Павличка та композитора Олександра Білаша. Текстові матеріали доповнені відповідними дотекстовими та післятекстовими завданнями. 
Зроблено висновки, що опрацювання запропонованих текстових матеріалів допоможе поглибити фонові знання іноземних студентів про культуру країни, мову якої вони вивчають, а виконання завдань до них сприятиме розвитку мовної та комунікативної компетенцій.

Завантаження

Опубліковано

2024-06-27

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ К

Як цитувати

«ДВА КОЛЬОРИ» ДМИТРА ПАВЛИЧКА В АСПЕКТІ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ. (2024). Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: Серія «Філологія», 21(89), 177-181. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/4085