СТАНОВЛЕННЯ НАУКОВОГО ЗНАННЯ НА МУСУЛЬМАНСЬКОМУ СХОДІ У ПЕРІОД РАННЬОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Автор(и)

  • Tetyana Shamsutdynova-Lebedyuk

Ключові слова:

наука, наукове знання, мусульманський Схід, раннє Середньовіччя, фікх, калам, наукові ­дослідження

Анотація

У статті розглядається становлення науки і наукового знання на мусульманському Сході у ранньому ­Середньовіччі. У цей період мусульманський світ був осередком інтенсивного культурного розвитку. Були ­засновані багаті бібліотеки, університети та наукові центри, де проводилися дослідження з різних галузей знання, включаючи математику, астрономію, філософію, медицину та літературу.
Мусульманські учені активно працювали в різних галузях науки, таких як математика, астрономія, філософія, медицина, хімія, історія, філологія та інші.
Це була епоха таких великих вчених-енциклопедистів, титанів думки, поетів, як Муххамад ібн Муса аль-Хорезмі, Ахмад аль-Фаргоні, Імам аль-Бухарі, Абу Якуб аль-Кінді, Абубакр ар-Разі, Абу Наср аль-Фарабі, Абу Райхан аль-Беруні, Абу Алі ібн Сіна, Махмуд аль-Кашгарі, Абу Ала’а аль-Маарі, Абу Абдаллах ар-Рудакі, та інші.
Середньовічний мусульманський Схід залишив значний слід у сучасному світі. Багато досягнень того часу знаходять своє застосування у сучасних науках та технологіях. Він також вплинув на формування світогляду та культурного спадщини.

Завантаження

Опубліковано

2023-10-10

Як цитувати

СТАНОВЛЕННЯ НАУКОВОГО ЗНАННЯ НА МУСУЛЬМАНСЬКОМУ СХОДІ У ПЕРІОД РАННЬОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. (2023). Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія» серія «Філософія», 24, 21-25. https://journals.oa.edu.ua/Philosophy/article/view/3871

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.